"Mooi, Elke, hoe je met jouw boek 'de moederbreinmythe'
een lans breekt voor het moederbrein door er bewuster aandacht voor te vragen en waardevolle inzichten te delen." - Nathalie
OVER HET BOEK

Het moederschap verandert je brein, en niet een beetje. Vanaf de zwangerschap tot zeker zes jaar na de bevalling - en misschien wel levenslang - ondergaat het moederbrein veranderingen. Niet alleen bij biologische moeders, maar ook bij adoptiemoeders, pleeg-moeders en vaders wijzigt het zorgende brein. Die veranderingen bij moeders worden vaak afgedaan als het vergeetachtige mom brain, maar wat als deze juist krachtige voordelen hebben?
Helaas blijven hardnekkige mythes over het moederbrein bestaan, waardoor moeders zich schuldig voelen omdat ze zogezegd 'niet op volle capaciteit' functioneren. Maar wat als we meer zouden focussen op de kracht en de sterktes die het moederbrein met zich meebrengt? Die komen nu onvoldoende tot hun recht omdat onze maatschappij daar geen ruimte voor maakt.
Het is tijd om de mist rond het moederbrein op te klaren. Dat vindt ook Elke De Witte, doctor in de neurolinguïstiek en moeder van twee zoontjes. Toen brainfog en identiteitsvragen haar overweldigden, dook ze in de wetenschap en sprak ze met moeders, vaders, onderzoekers, zorgverleners en experts.
In dit boek weerlegt ze mythes, beschrijft ze de impact van het moederbrein op ons denken, voelen en functioneren, en deelt ze inzichten van de meer dan tweehonderd moeders die ze bevroeg. Samen met experts biedt ze concrete adviezen voor moeders, hun omgeving en de maatschappij. Want zorgen voor het moederbrein is een collectieve verantwoordelijkheid!
FEATURED IN & REVIEWS
Het moederbrein is krachtig en prachtig – maar ook kwetsbaar. Daarom is het onze collectieve verantwoordelijkheid om er zorg voor te dragen.
Beluister het gesprek tussen Evy De Bock van Buikgewoel en Elke De Witte over 'de moederbreinmythe' via de link hieronder.
Wetenschappelijk onderbouwd, maar tegelijk toegankelijk en herkenbaar geschreven. Een absolute aanrader, niet alleen voor moeders, maar ook voor vaders, grootouders, en iedereen die wil begrijpen wat het betekent om zorg te dragen voor je kind vanuit je hart en hoofd (brein).
REVIEW - LIEVE, MOEDER
Als moeder voelde ik me vaak warrig en overprikkeld — ik dacht dat het gewoon bij het moederschap hoorde. Maar dit boek gaf me woorden, inzicht én erkenning. Eindelijk een boek dat uitlegt wat er écht gebeurt in je hoofd als je moeder wordt, zonder te vervallen in clichés.
REVIEW - KRISTIEN, MOEDER
OVER DE AUTEUR

Elke De Witte is doctor in de neurolinguïstiek en werkt al jaren op internationale breinprojecten.
Ze is moeder van twee zoontjes en haar eerste bevalling zorgde voor de nodige uitdagingen. Een traumatische eerste bevalling leidde tot posttraumatische stress, postnatale angsten en brainfog, maar ook bij een tweede krachtige bevalling had ze opnieuw last van brainfog en volgde bovendien een heuse identiteitscrisis.
Ze zocht verklaringen in de neurobiologie, psychologie en sociologie van het moederbrein en bundelde haar bevindingen en ervaringen en die van 200 moeders en experts in dit boek.